Domů > Naše akce > Summer Campy

2009 - INTERVIEW WITH ROB VAN ZIJDERVELD

Even one of the most respected coaches of the Netherlands liked Český Krumlov

An interview with Rob van Zijderveld, the owner of the van Zijderveld Badminton Club, whose players and coaches stayed in Český Krumlov during the Summer Camp 2009 badminton workshop.

Mr. Zijderveld, what is the history of your badminton club and what is your position there?

I founded the club in 1971. Until 2001 we were part of a sports schoul and then we became a club. I was 65, I was retiring and I was doing a lot of things outside of badminton. But the people around me asked me to kind of come back and help with the club activities more. And at the moment I have 22 hours of coaching, mostly small children.

But I am not preparing the players only for getting into the regional and national talent teams, but I want my club to be as strong as possible. And I don´t want our children to be only good players but I want them to become good people. This is my attitude to the youth training.

But I am also working with our club´s best players. Our seniors team represented Holland at this year´s Europe Cup in Sofia.

How did you learn about the possibility of coming to our place for a training camp?

From Tamara Jille. She already told us last year, but it was in May and it was already too late. But this year it was in time and so we are here. I appreciate the possibility of coming with the youngest players who are just 10 years of age as well as with the 17 year olds. You can´t manage this every time.  

And what do you think about the camp itself? How was it?  

Surprising. I was surprised by the fact that so many players from an Easteuropean contry are practising the sport and I liked the way you were training with them. You work a lot on co-ordination which is very important. And it was great that we could split in two groups so that the small children could practise here together with the juniors. If it is possible, we would like to come here again.

And are you satisfied with the camp´s programme?

Sure I am. Just first they I was asking myself: What are we doing here? What are they doing with them? But that was just the first „meeting“ training and since the second day it was really great..

And what is a bit special is that we came here with a few players from other clubs as well. It is not common that one club brings players from other club for a training camp like here. But we had space and so we said: Come with us. Because it is not important which club you are from but that you like badminton, you want to do it and you feel the joy of the sport. 

I jednomu z nejrespektovanějších trenérů v Holandsku se v Českém Krumlově líbilo…

Rozhovor s Robem van Zijderveldem, majitelem klubu van Zijderveld, jehož hráči i trenéři byli u nás v Českém Krumlově během letošního Summer Campu 2009 na soustředění.

Pane Zijdervelde, jaká je historie Vašeho klubu a Vaše role v něm?

V roce 1971 jsem klub založil. Nejdříve jsme patřili pod sportovní škola a v roce 2001 jsme se stali klubem. Šel jsem do důchodu, bylo mi 65. Normálně bych asi skončil, protože jsem dělal spoustu věcí mimo badminton. Ale lidé kolem mě požádali, abych se začal na práci klubu podílet znovu více a v současné době 22 hodin týdně trénuji, zejména malé děti. Nepřipravuji děti pouze na to, aby se dostávaly do výběrů regionálních a reprezentačních, ale chci, aby můj klub byl co nejsilnější. A nechci, aby naši svěřenci byli pouze dobrými hráči, ale jde mi o to, aby byli i dobrými lidmi. To je můj přístup k tréninku mládeže.

Zároveň pracuji i s nejlepšími hráči našeho klubu – naše družstvo skončilo letos druhé v holandské lize a díky odřeknutí účasti ze strany vítěze holandské ligy jsme tak Nizozemsko reprezentovali na Europe Cupu v Sofii.

Jak jste se dozvěděli o možnosti přijet na soustředění do Českého Krumlova?

Od Tamary Jille. Řekla nám o možnosti trénování u vás již před rokem, ale nabídku jsme dostali příliš pozdě. Letos se to již povedlo a bezvadné je, že jsme s sebou mohli vzít i nejmladší hráče kolem věku 10-ti let. To se ne vždy povede, aby se stejného programu mohli zúčastnit nejmladší žáčkové i junioři.

Jaký podle Vás byl samotný Camp?  

Překvapující. Překvapující v tom, že tolik mladých hráčů z v podstatě východoevropské země dělá badminton a líbí se mi způsob, jakým zde trénujete. Hodně pracujete na koordinaci a to je velmi důležité. A vyšlo skvěle, že jsme se mohli rozdělit na 2 skupiny – mladší a starší, aby mohly trénovat jak malé děti, tak i hráči věku 16-18 let. A kdyby to bylo možné, rádi bychom přijeli zase.

Jste spokojen s jeho náplní?

Určitě ano. První den jsem si sice říkal: “Co tady budeme dělat, jak to ti Češi dělají…“ Ale to byl pouze seznamovací trénink, museli jste si hráče otipovat a pak od druhého dne už to bylo opravdu skvělé.

Rád bych ještě dodal, že s sebou máme i pár hráčů z jiných klubů, a to není tak běžné v Holandsku, aby hráči z jednoho oddílu jeli na soustředění s jiným klubem. My jsme však věděli, že místo máme, a tak jsme řekli: „Pojeďte!“. Není totiž důležité, z jakého jste klubu, ale že máte rádi badminton a že ho chcete dělat. Radost ze sportu je moc důležitá.

Hlavní partneři

  • Město Český Krumlov
  • Olier
  • Swietelsky
  • Balcar
  • Český badmintonový svaz
  • Energo Český Krumlov
  • Město Český Krumlov
 
 

   

SK Badminton Český Krumlov, z.s.

Chvalšinská 111, 381 01 Český Krumlov

IČO: 690 85 692

tel.: +420 724 320 839

e-mail: radek.votava@mybox.cz

Mohlo by Vás zajímat:

 

krumlováci.cz

Kouzelné bylinky

Badminton na Výstavišti

 

 

Sportovní činnost dětí a mládeže našeho klubu je podporována z rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Copyright 2016 SK Badminton Český Krumlov, developed by Unipex CZ s.r.o., design by JIRAKstudio